Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Ako spustiť kreativitu na vyžiadanie

Ako spustiť kreativitu na vyžiadanie

Ako spustiť kreativitu na vyžiadanie

Život plný povinností nám často nedáva priestor na chvíľku pre seba. No práve táto chvíľka osamote môže byť kľúčová pre tvoju kreativitu. Výskumníci vedení Rexom Jungom dospeli k záveru, že zablokovanie vonkajšieho sveta, môže byť pre našu tvorivosť nadmerne prospešné. Naša kreativita prekvitá práve vďaka duševnej izolácii.

Chvíle samoty

Skús stráviť pár chvíl osamote, bez sociálnych sietí, televízie alebo tiktoku. A uvidíš, ako vonkajšie ozveny zmiznú a začneš počuť svoj tvorivý hlas. V dnešnej dobe "hyper prepojenia" máme pocit, že naše myšlienky sú len naše vlastné, no často sú ovplyvnené hlasmi z nášho okolia. Každý deň sa nám dostáva strašne veľa informácii zo všetkých kútov sveta. Náš mozog preto nemá čas na rozvýjanie našich myšlienok a nápadov.

Aj slávny spisovateľ Charles Dickens sa pravidelne prechádzal po uličkách Londýna, často nachodil aj 20 km denne. Chôdza osamote podnecovala jeho kreativitu. Raz napísal: “Keby som nemohol chodiť rýchlo a ďaleko, jednoducho by som vybuchol a zahynul.”

zdroj: Rene Asmussen

Dopraj si odstup

Pri vymýšlaní riešení alebo nových nápadov môžeme po čase dostať tzv. kreatívny blok. V tejto situácii pomáha sa od problému distancovať časovo aj mentálne. Môžeš si dať ďeň pauzu a venovať sa niečomu inému. To povedie k tomu, že tvoja myseľ si oddýchne.

Tiež pomáha si predstaviť, že tvoj problém leží na pleciach niekoho iného alebo neznámeho. Mentálny odstup ti umožní sa na riešenie pozrieť s inou perspektívou, čo prinesie aj nové nápady

Ako vyvolať kreativitu na vyžiadanie?

Niekedy si nemôžeme dovoliť čakať na kreatívnu chvíľku a najradšej by sme boli keby prišla tak trochu na zavolanie. Odporúčame vytvoriť si v Žurnáli tabuľku kreativity a zaznamenávať si dni alebo momenty, kedy sa cítiš kreatívne, spolu s možnou príčinou.

Identifikuj opakujúce sa prvky v nálade, jedle, konverzáciách, priestoroch či aktivitách, ktoré si v danom dni vykonal a možno odhalíš svoj tajný recept na kreatívny deň. Tabuľku si zanalyzuj a zisti, čo v tebe vzbudzuje kreativitu, aby si ju mohol využiť naplno a mať ju prístupnú na “vyžiadanie”.

Ak sa ti nedá zavrieť na týždeň niekde osamote, skús do svojej rutiny začleniť čas na seba. Môžeš sa napríklad prejsť po svojom okolí alebo tam kam potrebuješ. Ale skús to tentokrát bez podcastu alebo pesníčky v ušiach. Má to hneď niekoľko benefitov: podnecuje to kreativitu, je to najekologickejší spôsob prepravy a v neposlednom rade budeš mať lýtka ako Dickens! Ak si k tomu pribalíš aj jeden z našich Žurnálov na tabuľku kreativity, určite sa nenahneváme.

Leave a comment

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.

All comments are moderated before being published.

Read other notes

Cítiš potrebu neustáleho schvaľovania?

Cítiš potrebu neustáleho schvaľovania?

Externá validácia môže byť v niektorých prípadoch neškodná, no ak sa bez nej nedokážeme rozhodovať a pre zapáčenie sa iným sme ochotní zradiť vlastné hodnoty, mali by sme sa mať na pozore.

Read more
Novoročné zápisky

Novoročné zápisky

V štartovacom vydaní našich zápiskov pre rok 2024 ti prinášame zhrnutie nášho prvého a rovno aj druhého mesiaca. Z nášho ročného plánovania, kde sme rozoberali, kam naše kroky povedú, sme odišli ...

Read more